Hopp til hovedinnhold
Bosch i Norge

Hjem, smarte hjem

The AIoT Show - Smarte hjem

Klokken er 6 på morgenen. Persiennene dine er blitt åpnet av en datamaskin som vet når du våkner hver morgen og favorittlåten din drar i gang på stereoen. Et raskt blikk på håndleddet forteller deg at blodtrykket og hjertefrekvensen er normal samtidig som du tar med deg en ferdigbrygget kaffe og går ned trappene. Telefonen plinger – det er en melding fra komfyren som forteller deg at croissantene er ferdigbakte og sprø, akkurat slik du liker dem, og at du må etterfylle kjøleskapet med varer når du handler.

En utopisk drøm? Slett ikke – i fremtidens hjem vil alt dette (og mer) være mulig takket være smarte oppkoblede enheter som har evne til å lære seg dine personlige preferanser og krav, og handle deretter.

Tre hovedområder

Smarte hjem er boliger som bruker internett-tilkoblede enheter som lar oss fjernstyre og kjøre apparater og systemer, ofte kontrollert av en smarttelefon. Systemene opererer sammen og, ved hjelp av AI og IoT, vil kunne dele data og automatisere sine reaksjoner. Grovt sagt kan fordelene ved smarte oppkoblede produkter i hjemmet deles inn i tre hovedområder: sikkerhet, trygghet og komfort.

Smarte hjem

I det første tilfellet ser vi at videokameraovervåkning, et viktig forretningsområde for Bosch, stadig blir bedre. Teknologi for ansiktsgjenkjenning og oppkoblede kameraer vil kunne skille mellom venner, familie og mindre velkomne gjester og til og med låse opp døren automatisk for personer som gjenkjennes. Hvis det derimot handler om et innbruddsforsøk, vil systemet kunne aktivere alarmen og varsle både deg og politiet. Når det gjelder trygghet, kan monitorer styrt av kameraer og sensorer være av uvurderlig betydning for eldre mennesker som bor alene. De kan f.eks. sende varsler hvis noen har falt.

For komforten sin del vokser allerede markedet raskt for produkter fra smarte komfyrer til kaffemaskiner, belysning, varme- og kjølesystemer, luftkvalitetskontroller og underholdingssystemer.

Smarte ovne

Et blikk på ting som kommer

Bosch er allerede en frontfigur når det kommer til å revolusjonere husholdningsarbeidet, og et eksempel er smart-ovnen; Bosch Serie 8 fra Bosch husholdningsapparater. Ved bruk av kunstig intelligens kan ovnen for eksempel kan varsle deg når steken er, etter dine preferanser, perfekt tilberedt eller når brødet er bakt akkurat som du liker det. Du vil til og med få en melding på telefonen din når maten er perfeksjonert.

– Smarte hjem må ses i et videre perspektiv som en del av den oppkoblede byen og dens strømnett. Derfor er de en viktig del av produktutviklingen, sier Ralf Mårtensson, Business Development Manager, Nordic, Robert Bosch AB.

Alle produkter fra Bosch er oppkoblede, noe som er i tråd med selskapets fremtidige strategi for å gi kundene nye og bedre funksjoner i dagliglivet. Smarte hjem er imidlertid mer enn bare oppkoblede husholdningsapparater, sikkerhet, varmepumper og fjernstyrte enheter. I fremtiden, ved hjelp av ladefunksjoner, vil hjemmet også kunne fungere som en leverandør til strømnettet. Så hvis f.eks. elbilen din er fulladet og strømprisen er høy, kan du selge litt av den strømmen tilbake til det nasjonale nettet. Og omvendt, når strømprisen er lavere, vil det være gunstig å lade bilen og apparatene dine. Alt dette vil bli styrt automatisk. Den ekstra smarte teknologien har også en sekundær verdi, tilføyer Mårtensson.

– Et smart oppkoblet hjem vil gjøre det mulig å levere intelligente tjenesteløsninger til kunden. Dermed vil det bli enklere å kjøre diagnoser på maskinene i hjemmet og hvis de trenger vedlikehold, kan det oppdages umiddelbart, sier han.

Cybersikkerhet

Til tross for det enorme potensialet følger det også spesifikke utfordringer med smarte hjem. En av dem vil være å ligge et skritt foran de cyberkriminelle. Flere undersøkelser viser nemlig at mange forbrukere fremdeles er bekymret for at hackere vil kunne trenge seg inn og skape problemer i hjemmene deres.

– Cybersikkerhet vil bli, eller er, en av fremtidens største utfordringer på alle områder, fra små fjernkontroller til infrastrukturfunksjoner i stor skala, sier Mårtensson.

Bosch har lang erfaring, også fra bilindustrien, når det gjelder IT-sikkerhet, og vi bruker all vår kunnskap til å gjøre oppkoblingen sikker i produktene våre.

Sikkerhet er naturligvis et viktig krav, men alt tyder på at hjemmene våre vil bli tryggere og mer komfortable takket være det teknologiske fremskrittet. Hjemmene våre betyr mye for oss og hvis vi vet at de er trygge og sikre uansett om vi er hjemme eller ikke, vil de føles enda mer spesielle for oss. Vores hjem betyder meget for os, og hvis vi ved, at hjemmet er trygt og sikkert uanset om vi er hjemme eller ej, vil de føle sig endnu mere specielle for os.

Del på: