Hopp til hovedinnhold
Bosch i Norge

AIoT på kontoret - Få ting til å fungere

The AIoT Show - Kontoret

Hva synes du om å gå på jobb? En av de tingene den globale pandemien har endret i livene til mange av oss, er vår innstilling til kontoret. Dette var noe som fremtidsforskere og professorer allerede hadde arbeidet med i mange år før pandemien slo til. Det påtvungne avbrekket for mange mennesker har imidlertid påskyndet dette og skapt større fokus på hvordan smarte oppkoblede enheter vil spille en enda større rolle på arbeidsplassen de kommende årene.

Vi kan helt klart forvente at kontorene våre blir tryggere, mer komfortable, mer bærekraftige og mer teknologisk avanserte – og det bør i sin tur gjøre arbeiderne mer produktive. Det finnes også et stort forretningspotensial her – anslag antyder at markedet for smarte kontor vil nå ca. 41,79 millioner euro innen 2023.*

Det vi allerede vet, er at det smarte kontoret trolig vil ha mange fellestrekk med det smarte hjemmet. Vi kommer nemlig til å ville ha de samme tingene begge steder. Når det gjelder f.eks. sikkerhet, så vil stadig bedre sensorer og kameraer på innsiden og utsiden av bygningene avskrekke uønskede gjester, spore alle aktiviteter og registrere alle leveranser og besøkende. Ansiktsgjenkjenning kommer til å bli mer utbredt, mens den viktige informasjon vi trenger for å få tilgang, vil være lett og raskt tilgjengelig.

Føle fare

Vi bør føle oss tryggere også. Bruken av teknologi for branndetektering har økt de senere årene, og i dag er teknologien både mer stabil og mer variert takket være kunstig intelligens.

Det er her Bosch kommer inn i bildet.

– Energi og sikkerhet er to svært viktige deler av kontormiljøet, og Bosch er sterke på dette feltet, sier Robert Lagerstedt, Manager, Software Architecture Bosch Nordic. AIoT vil forbedre energieffektiviteten på kontoret ved f.eks. å ta intelligente beslutninger om bruk og distribusjon av energi. Det brukes ofte sikkerhetskameraer på kontoret og disse kan utvides med AI-basert bildeanalyse, slik at de kan oppdage hendelser som sikkerhetsbrudd og branner på en mye raskere og mer sensitiv måte, sier han.

AIoT og kontoret

I Norden er Bosch R&D Center i Lund, Sverige en del av det utviklingsteamet som arbeider med intelligente sikkerhetskameraer. De bruker sin erfaring fra mobilindustrien til å muliggjøre AI-utvidelser i kameraene.

– Det som gjør dem så effektive, er måten de bruker AI-algoritmer på, tilføyer Lagerstedt. Resultatet er at kameraet kan oppdage røyk mye tidligere enn en tradisjonell røykdetektor. De innlærte algoritmene er nå også mye mer avanserte, noe som gjør det mulig å oppdage røyk og flammer selv når det er helt mørkt og dermed slå alarm mye raskere.

Enklere forvaltning

Trygghet og sikkerhet er imidlertid ikke de eneste aspektene der AIoT-teknologi vil spille en viktig rolle på fremtidens kontor. Teknologien vil også være til stor hjelp for byggforvalterne. Med AI-basert teknologi blir det mye enklere for dem å styre oppvarming, kjøling, belysning og luftrensingssystemer i en bygning. Dessuten vil de kunne vite hva som må kjøpes inn av forbruksartikler og om noe på kontoret er ødelagt. De vil også kunne holde optimal temperatur i rommene hele tiden og spare energi når rommene ikke er i bruk. Her vil sensorer hjelpe dem med å registrere aktiviteten i rommene, f.eks. temperatur og fuktighetsnivåer, og behandle disse dataene i skyen.

Hvordan vi faktisk arbeider når vi er på kontoret, kommer også til å bli forbedret av AI og IoT, f.eks. når det gjelder effektivitet og produktivitet. Alt fra innhenting av rapporter til bestilling av konferanserom kommer til å bli raskere og enklere. AI-drevne systemer vil hjelpe prosjekt- og teamledere, f.eks. med å få tilgang til viktig informasjon, se prosjektenes status i sanntid og hente ut data omgående. Det vil i sin tur hjelpe dem med å ta informerte beslutninger mye raskere.

Kontoret - AIoT

Finne den rette balansen

De kommende årene vil økt effektivitet, bedre arealutnyttelse, større komfort, økt sikkerhet m.m. gjøre kontorene våre til triveligere og mer behagelige arbeidssteder. Den globale pandemien har hjulpet mange av oss med å fastslå hvordan vi ønsker at arbeidsplassene våre skal være. Mange av oss tilbringer faktisk flere våkne timer på kontoret enn i hjemmene våre, så det er absolutt verdt å gjøre arbeidet til en behagelig opplevelse. Og ved hjelp av AIoT er Bosch godt rustet til å levere på nettopp det.

*www.marketsandmarkets.com

Del på: